Lys N'sem och hennes fyraåriga dotter Jessica kan nu vistas fritt i Söderhamn. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Söderhamn

Lys och Jessica slipper gömma sig

Lys N'sem och hennes fyraåriga dotter Jessica, som varit gömda för att inte avvisas till Kongo, kan nu vistas fritt i Söderhamn. Migrationsverket har gett dem inhibition vilket innebär att avvisningsbeslutet är stoppat.

Det var i mitten av november förra året som Lys N'sem och hennes då treåriga dotter Jessica avvisades från Söderhamn till Kongo-Kinshasa sedan polis hämtat Jessica på dagis.

Efter ett halvårs kamp, där Lys levde på pengar som engagerade söderhamnare samlat in, var hon tillbaka i Sverige där hon sedan hållit sig gömd eftersom hon saknat uppehållstillstånd.

Inhibition efter läkarintyg
Men på onsdagen kom beskedet att de åter kan visa sig öppet. Anledningen är ett läkarintyg som visar att Jessica har en malaria- och tarmsjukdom som innebär fara för hennes liv om den inte behandlas rätt.

– Inhibition är ungefär lika svårt som att få resning i Högsta domstolen så det är extremt ovanligt att man får det, säger flyktingadvokat Tryggve Emstedt.

Dagis har plats för Jessica
Diakoniassistent Karin Nolemo i Söderhamn hoppas att Lys får klart med Migrationsverket så snart som möjligt så att hon kan flytta tillbaka till Söderhamn igen.

– Hon känner sig hemma i Söderhamn, Jessica har sitt gamla dagis här och de har vikt en plats för Jessica att hon ska få komma tillbaka om det visar sig möjligt, säger Karin Nolemo. 

Migrationsverket ska nu utse en specialistläkare som ska undersöka Jessica för att bekräfta hennes situation.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".