Anders Norén och de andra mjölkbönderna i Milko gör nu en ny protestaktion. Den här gången är det Hemköp som vill börja sälja Arlas mjölk. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Bollnäs/Alfta

Mjölkbönder i protest mot Hemköp

I dag genomförs en konsumentaktion av mjölkbönder utanför Hemköps butiker i Alfta och Bollnäs. Orsaken är att Hemköp har slutit avtal med Arla om att sälja deras mejeriprodukter.

Anders Norén, kretsordförande för Milkobönder i södra Hälsingland, säger så här:

-- Det är precis samma syfte som i våras när vi gjorde en aktion mot Konsum Gävleborg. Det är att Hemköpskedjan gjort ett avtal med Arla och tar in deras produkter parallellt med våra. Vi vill visa konsumenterna att vi finns här på orten.

Vad ser ni för konsekvenser?
– Fördelen med att vi finns här på orten. Det måste vara bäst att en vara konsumeras så nära produktionsplatsen som möjligt. Man får se helheten, vi håller landskapet öppet i Hälsingland.

Milkobönderna i södra Hälsingland anser att deras mjölk är närproducerad och därför bättre för miljön.

Men sanningen är att den måste åka långt innan den når kunden.

Långa transporter
Sedan mejeriet i Bollnäs upphörde med mjölkproduktion för ett antal år sen transporteras den antingen till Grådö i Hedemora eller till Sundsvall där den tappas i kartonger och sen körs tillbaka ut till butikerna.

Trots det är Milkomjölken ett bättre miljöval hävdar Anders Norén.

– Om man jämför alternativet är mjölken närproducerad.

Men den fraktas ju långt?
– Så fungerar det i Mjölksverige, det blir mycket mil per liter producerad mjölk. Men vi är fortfarande ett bättre alternativ än vår konkurrent.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".