Njurtransplantation i Sverige. Arkivfoto: Scanpix
gävle

Kritik mot stamcellstransplantation

Läkare i Sverige är mycket kritisk till så kallade stamcellsbehandlingar utomlands. Många kliniker är oseriösa och vill bara tjäna pengar på andra människors olycka, det menar bland andra Lennart Persson som är överläkare vid Neurologkliniken vid Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg.

– Man hittar väldigt mycket sådant här ute i världen där helt enkelt många kliniker försöker göra grova pengar på att utnyttja andra människors trångmål, säger neurologen Lennart Persson.

Stamcellsbehandling handlar mycket förenklat om att transplantera omogna celler in i kroppen där de kan bilda ny vävnad och alltså ersätta andra celler.

Men det här är en kontroversiell behandling som inte är tillåten i Sverige eller EU eftersom det saknas vetenskapliga belägg att den har effekt. Den kan dessutom vara farlig och medföra att man får cancer.

I mars fick Leif Mälby från Gävle veta att han hade ALS, en nervsjukdom som bryter ner kroppens muskler. Mot det finns inget botemedel utan bara bromsmediciner och många som får diagnosen ALS avlider inom ett par år. Väl medveten om riskerna befinner sig Leif just nu i Kina där han ska genomgå en stamcellsbehandling.

– Vi fick en Internetadress från en granne och fick direktkontakt med ett sjukhus i Beijing, säger Leif Mälby.

200 000 kronor kostar behandlingen som Leif och hans familj får bekosta på egen hand.

Överläkare Lennart Persson vid Neurologkliniken vid Sahlgrenska Sjukhuset har förståelse för att patienter med sjukdomen ALS vill göra allt för att bli friska.

– Vi måste kunna fungera som rådgivare. Det är patienten som själv bestämmer vad de vill utsätta sig för, men vi måste kunna avråd från sådant som är farligt, meningslöst eller bara dyrt, säger han.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".