Signar Mäkitalo. Foto: SR Gävleborg
Svininfluensan

Nyckelpersoner får extra influensaskydd

Nyckelpersoner inom samhällsviktig verksamhet kan få den antivirala medicinen tamiflu i förebyggande syfte mot svininfluensan. I första hand är det oundgängliga personer inom vård och omsorg som särskilt ska skyddas mot influensan - men också de som ser till att vi har exempelvis el och telefoner som fungerar.

Det här planerade extra skyddet av nyckelpersoner har godkänts av socialstyrelsen utgör ett avsteg från vanliga medicinska rutiner.

I normala fall förordar socialstyrelsen en restriktiv utskrivning av tamiflu, eftersom en överanvändning ökar risken att influensaviruset utvecklar motståndskraft mot medicinen.

V.I.P. måste kunna jobba
Undantaget i samband med annalkande svininfluensan motiveras med att friska nyckelpersoner är extra viktiga för att andra influensasjuka medborgare ska få hjälp.

- Om vatten- och elförsörjning liksom nödvändiga transporter inte fungerar så kommer inte heller de sjuka att kunna få den hjälp de behöver, säger Gävleborgs smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Inte orättvist
Myndigheten för samhällsberedskap slagit fast att "Alla som blir sjuka i den nya influensan ska behandlas på ett likvärdigt sätt". Att då ge en del medborgare förebyggande antiviralt skydd mot influensa, medan andra får klara sig utan, kan uppfattas som ett avsteg från den likvärdighetsprincipen. Enligt Signar Mäkitalo resonerar emellertid socialstyrelsen annorlunda:

- Den förebyggande behandlingen av nyckelpersonerna kan motiveras av att beredskapslagren av tamiflu är tillräckligt stora. Ingen sjuk behöver förvägras medicinen, säger han.

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".