Gävleborg

Stor krisövning i Gävle

I Gävle genomfördes på tisdagen krisövningen Samvete 09 som spelar upp hur ett stort elavbrott tillsammans med snökaos och olyckor kan försätta samhället i en katastrofsituation. Flera myndigheter är med och tränar för att lösa de påhittade situationerna så optimalt som möjligt.

Det är Länsstyrelsen som har det övergripande ansvaret under en krissituation och Gävleborgs landshövding Barbro Holmberg följde idag krisövningen.

– Länsstyrelsen har en oerhört viktig roll, vi ska se till att vara en samanhållande länk i länet som ser till att vi får all information, men även ger information till olika aktörer i länet men även regeringen, säger landshövding Barbro Holmberg.

Konserthuset i Gävle som är själva kriscentrum. Härifrån leds arbetet, ett rum med datorer, kartor och kommunikation. Hit kommer alla larmen, härifrån sätts åtgärderna in. Christer Lindgren är chef för Länskommunikationscentralen, LKC. Han var med för elva år sen då den verkliga snöstormen drog in över Gävleborg.

– Jag tror att vi är betydligt bättre på att samverka idag än för elva år sedan, men fortfarande finns det vissa delar som vi behöver bli bättre på när det gäller samlokaliseringen, säger Christer Lindgren.