Gävleborg

Kampen om landstingsmakten igång

I dag drar kampen om vem som ska leda landstingen igång på allvar. En allians av fyra partier lägger fram en avsiktsförklaring med ett antal vallöften inbakade, som svar på Socialdemokraternas utlovade skattehöjningar den här veckan.

Man är inte överens om allt – som exempelvis framtiden för landstingsdirektör Svante Lönnbark – men tillräckligt för att ett samarbete ska vara möjligt.

Så här säger Ingemar Kalén, Kristdemokraterna:

– Det här är en laguppställning inför nästa val. Och det vi gör inom alla partier är att diskutera innehållet i det här gemensamma programmet som vi går till val på.

Centern satsar på egen hand
Det är fyra partier istället för fem som tar plats framför de väntande journalisterna. Centerpartiet lyser med sin frånvaro. Men Kristdemokraterna, Folkpartiet, Moderaterna, från borgerliga sidan, plus Sjukvårdspartiet stänger ingen dörr för samarbete.

Hälsinglands sjukhus kvar
Det finns inga siffror eller någon färdig budget hur man ska klara av den krisande ekonomin inom landstinget. Men det finns några löften – ingen höjd skatt och en mer lyssnande ledning och så garanterar man att sjukhusen i Bollnäs och Hudiksvall blir kvar.

Kritisk till Lönnbark
I vissa frågor går en del ut hårdare än andra, som exempelvis Ingemar Kalén, KD, i sin syn på landstingsdirektör Svante Lönnbarks framtid.

– Det är inte så att han är färglös. Det är en så infekterad situation med toppstyrningssekvenser i tänket. Ska det bli något bra, måste det till ett byte.

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se