Christina Husmark Pehrsson:

"En budget anpassad för kris"

Ingen ska bli utförsäkrad och det ska satsas på jobb och utbildning. Det var socialförsäkrings-ministern Christina Husmark Pehrssons (M) budskap när hon på måndagen presenterade regeringens budget på Försäkringskassan i Gävle.

Mycket handlar om jobben i den budget som regeringen presenterade i dag. Det handlar om ett ökat antal utbildningsplatser, osäkert hur många som går till just Gävleborg, sänkt skatt och bättre företagarklimat.

Men det handlar också om en satsning på sjukskrivna och arbetslösa enligt Christina Husmark Pehrsson (M). Det har funnits en stor oro vad som ska hända med de människor som riskerar att bli utförsäkrade från Försäkringskassan i och med nya regler. Men enligt Christina Husmark Pehrsson så finns det ingen anledning till oro.

– Vi glömmer ingen, vi gömmer ingen. Om det inte är så att du behöver ha en permanent sjukersättning eller gå tillbaka till ett arbete kommer du att bli följd till arbetsförmedlingen av försäkringskassan där kommer du få en statlig ersättning, en individuell utformad introduktion på kanske tre månader och sedan erbjudande om att gå in i de vanliga arbets-marknadspolitiska åtgärderna, säger Christina Husmark Pehrsson.

Kan du garantera att människor som blir utförsäkrade inte blir utan ersättning?

– Jag kan inte garantera vad som kommer att hända alla människor. Det här är ett erbjudande till de personerna som nu lämnar sjukförsäkringen att kunna få gå över till arbetsförmedlingen. 

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se