Bollnäs

Bollnäs skolpolitiker sviker löften

Barn och lärare på Växsjöskola i Bollnäs känner sig svikna av kommunen. Det sedan skolan återigen hotas av nedläggning sedan politikerna i barn- och utbildningsnämnden, BUN, backat från ett tidigare muntligt löfte om upprustning av skolan.

Eleverna Elis Mårtensson och Loke Westberg säger i en kommentar till Sveriges Radio Gävleborg att kommunens kovändning känns "hemsk" och "jättedålig".

Renoveringsplanerna avslogs
Det var så sent som i juni i år som kommunfullmäktige i Bollnäs beslutade att renovera Växsjö skola. Beslutet togs utan att det då fanns någon kostnad kostnad för projektet redovisad.

I september kom en kalkyl som visade att renoveringen skulle gå på knappt nio miljoner kronor och öka driftskostnaden för barn- och utbildningsnämnden med drygt 600 000 kronor per år.

I det rådande kärva ekonomiska klimatet skickade då kommunstyrelsen tillbaka ärendet till BUN.

Pengar saknas
Vid sitt senaste möte sa slutligen nämnden nej till en renovering, eftersom det inte finns några pengar. Inför nästa år har nämligen nämnden att sparkrav på 70 miljoner kronor att beta av.

Nu står det sista hoppet till kommunfullmäktige som fattar det avgörande beslutet. Men oaktat utfallet tycker alltså Elis Mårtensson och Loke Westberg att politiker är svikare, eftersom barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan Lahenkorva trots allt tidigare personligen lovat pojkarna att skolan ska renoveras.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se