1 av 2
Foto:Scanpix
2 av 2
Foto: Scanpix
Gävle

Oro över missbruk i Gävle

Socialtjänsten i Gävle oroas nu av att alkohol- och drogmissbruk ökar och sjunker alltmer ner i åldrarna. Kostnaden för missbruksvård genom socialtjänsten har nämligen nära fördubblats jämfört med förra året.  

Socialtjänsten lade ner 7 miljoner kronor förra året på missbruksvård. I år kan den summan springa upp till det dubbla beloppet. En nivå, som i och för sig ligger i nivå med 2007 (11 miljoner) men som i år verkar bli överraskande hög jämfört med förra året:

 – Tyvärr så är det en hel del som är under 30 år, säger Wolther Planck chef för bidragsenheten inom socialtjänsten i Gävle kommun.

Statens folkhälsoinstitut genomför årliga undersökningar om folks alkohol- och drogvanor. I en av de senaste undersökningar som gjordes gällande 2008 så var Gävle en av de kommuner som ingick i rapporten. Där framgick det att det är en kraftig ökning bland 16-åringar som har prövat hasch och att konsumtionen av kokain och LSD ökar.

Även inom vuxenpsykiatrin i Gävle har man märkt av att alltfler av patienterna har missbruksproblem.

 – Missbruk kan ju ge psykiatriska problem, säger Walle Lindholm som är chef för den slutna allmänpsykiatrin i Gävle.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".