1 av 2
Vi kan hamna i ett läge då vi bara får syssla med akut verksamhet, säger Berit Fredriksson, primärvårdschef i Landstinget Gävleborg. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
2 av 2
Sjukvårdspersonal brukar ställa upp extra vid kriser, säger Christina Wassberg, divisonschef för Medicin. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
svininfluensa

Sjukvård som inte är akut ställs in

Om två och en halv vecka påbörjas vaccinationerna mot Svininfluensan. Ifall smittan slår till med full kraft innan dess har Landstinget Gävleborg förberett sig. Det kan exempelvis handla om att ställa in all sjukvård som inte är akut.

Än så länge har Sverige klarat sig relativt lindrigt undan Svininfluensans smittspridning. Men på Landstinget Gävleborg finns ändå akutplaner i beredskap om smittan skulle slå till med full kraft.

– Blir det en pandemi, att både befolkningen och våra egna medarbetare blir sjuka och vi samtidigt ska vaccinera, så måste vi göra väldigt stora prioriteringar vad primärvården ska arbeta med, förutom vaccinationerna. Allt beroende på hur många som blir sjuka kan vi hamna i ett läge där vi bara får syssla med den akuta verksamheten säger Berit Fredriksson som är primärvårdschef.

I första skedet kommer mottagningsverksamheten att stänga ned. Det som handlar om vanliga kontroller som blodtryck och diabetes.

– Om väldigt många blir sjuka kanske primärvården huvudsakligen sysslar med att åka hem till folk, menar Berit Fredriksson.

Om krisläge skulle uppstå finns ingen mer personal att rekrytera, men Christina Wassberg som är Divisionschef för Medicin tror ändå att det kommer att finnas folk tillgängliga att hjälpa till.

– Erfarenheten av alla katastrofer och stora krissituationer i sjukvården medför nästan alltid att många ställer upp som inte gör det i vanliga fall. Det blir en stor tillströmning av personal och vårdpersonal har ett stort engagemang i sitt arbete då och ställer upp extra.

Christian Höijer
chrisitan.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".