Föräldrarna Anna-Karin Söderhielm och Maria Olsson är oroliga. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Stora besparingar på barn i Gävle

Barn- och ungdomsnämnden i Gävle kommun beslutade på onsdagen om att göra en besparing på över 100 miljoner kronor från och med i år och fram till och med 2011.

Gävle kommuns mål att det inte ska finnas fler än femton barn i förskolegrupperna skrotas nu i och med det här besparingsbeslutet.

- Blir det större barngrupper får man överväga andra alternativ, säger Maria Olsson som har barn på förskolan och är orolig över att barngrupperna nu ska bli ännu större.

- Då känns det inte tillfredsställande att ha sitt barn i så stora grupper när forskningen visar att det helst ska vara max 15 barn - eller ännu färre barn i grupperna, säger hon.

70 miljoner kvar att spara
Redan sedan tidigare har det tagits beslut om att göra nedskärningar på personal motsvarande 26 miljoner. Dra man bort den summan från de 100 miljonerna finns det 70 miljoner kvar att spara och minst 30 miljoner av dem kommer att gälla ytterligare varsel av personal.

Men Jens Leidermark, socialdemokrat och ordförande i Barn- och Ungdomsnämnden i Gävle kommun skyller på kommunfullmäktiges tidigare beslut:

- Därför att beslutet är ju en beredskap, och vi har fått i uppdrag av kommunfullmäktige att ta fram en beredskapsplan, och i vanlig demokratisk ordning gör vi det, säger han.

Det behöver alltså inte betyda att det här går igenom i slutändan?

- Om förutsättningarna ändras kommer det naturligtvis bli förändringar. Får vi mer pengar kommer det naturligtvis att påverka vad vi behöver göra, säger Jens Leidermark.

Den borgerliga oppositionen krävde återremiss men förlorade i omröstningen.

- Det vi inte vet ännu är hur regeringens tillsatta medel kommer att fördelas i kommunen, och vi anser att de ska fördelas till barnen, i Barn- och ungdom. Gör man inte det nu kommer vi att få problem längre fram, säger Mats Ivarsson i Folkpartiet.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".