Gävle Handikappteater. Foto: Kerstin Carlsson SR Gävleborg
Gävle

Gävle handikappteater utan lokal

Det är inte bara glada miner när Gävle handikappteater firar 30 år den 16 oktober. Efter festligheterna har nämligen inte föreningen någon lokal att hålla till i, eftersom skollokalerna de tidigare fått använda  håller på att byggas om.

 – Jag blir jätteledsen om inte jag får vara med och spela teater , säger skådespelaren Anna Widlund med gråten i halsen.

Just nu ser det mörkt ut för Anna Widlund, för efter den stora jubileumsföreställningen den 16 oktober går ridån ner. Och för första gången under de 30 år som Gävle handikappteater funnits vet inte de 31 skådespelarna var de ska spela teater nånstans. 

De senaste åren har kommunen ordnat så att föreningen bland annat har kunnat hålla till i korridorer och lokaler på de kommunala skolorna. Men sen den 1 juli i år har verksamhetsledaren Ulrika Hörberg tvingats hyra tillfälliga lokaler på egen hand med hjälp av  fondpengar.

De årliga bidraget på 500 000 kronor som föreningen får i bidrag av Gävle kommun varje år, räcker nu inte till.

Ullrika Hörberg är nu trött på att slussa medlemmarna mellan olika ställen och hon tycker att det är hög tid att Gävle kommun hittar en lösning.

 – Gävle handikappteater har ju varit en del av gävles kulturliv i 30 år, säger hon.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Kersin Carlsson
kerstin.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".