Banverket besökte lågstadiet i Bollnäs. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
bollnäs

Så farligt är det vid järnvägen

Varje år dödas eller skadas uppemot 90 personer som olovligen är på järnvägsområden. För att minska de här sortens olyckor är Banverket ute på skolor i landet för att informera eleverna om hur farligt det är att vara på banvallen. Bland annat har Laila Back från Banverket besökt lågstadiet på Granbergsskolan i Bollnäs.

Eleverna i årskurs ett på Granbergsskolan i Bollnäs lärde sig en hel del när Laila Back från Banverket kom på besök för att berätta varför barnen inte ska leka vid eller på järnvägsområdet.

Det kan vara riktigt farligt. Varje år dödas eller skadas uppemot 90 personer som är i järnvägsområdet.

Många skadas eller dör
Drygt hälften av de fallen handlar om självmord - men det är trots det många som skadas eller dör på grund av olyckor. Och det viktigt att lära barnen vad som är farligt enligt Laila Back.

- Ja, de får ju reda på riskerna för man kanske inte tror att det är så farligt som det är vid järnvägen. Det är ju väldigt säkert att åka tåg men utanför kan de ju inte stanna på grund av att de kör så fort och är väldigt tunga, säger hon.

Tar till sig information lätt
Att det är just lågstadieklasser som Laila Back är ute och föreläser hos beror helt enkelt på att de har lättare att ta till sig information.

- Man har ju kommit fram till att barn mellan sex och elva år är ju väldigt mottagliga och där kan man förändra attityder. Vi är ju även ute på mellanstadiet, men främst lågstadiet för de tar åt sig på ett väldigt bra sätt, avslutar hon.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".