1 av 2
Svenska Fönster återanställer. Foto: Scanpix
2 av 2
Anna Olsson fick tillbaka sitt jobb. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Finanskrisen

Uppsagda får tillbaka sina jobb

Träindustrin är långsamt på väg att återhämta sig efter finanskrisen. Framför allt går det bra för fabrikerna i Gävleborg som sysslar med inredningssnickerier. Enligt GS facket, som har medlemmar inom skog- och träindustrin, har flera av deras medlemmar fått tillbaka sina jobb.

Anna Olsson fick tidigare i år sparken från Svenska fönster i Edsbyn, men nu är hon tillbaka igen:

 – Det är positivt i hela företaget nu!

Anna Olsson jobbar numera på något som kallas för kittningsavdelningen. Där förbereder hon linjerna där fönstren sedan monteras ihop. Ett jobb som hon trivs med . Annat var det när hon fick reda på att hon skulle förlora sitt jobb. Då var det tungt.

Under finanskrisen har Svenska Fönster sagt upp drygt 100 personer på sina fabriker i Edsbyn och Lingbo. Men nu har omkring en tredjedel av dem fått tillbaka sina fasta tjänster.

 – Det känns som om vi har nått botten och tagit oss upp till ett stabilt läge, säger Jenny Törnquist som är personalchef vid fönsterfabriken.

Enligt Bo Wikström som är ordförande för GS facket i Gävleborgs län har 20 procent av deras medlemmar blivit varslade det senaste året, vilket motsvarar ca 800 personer. Det går fortfarande halvknackigt för sågverksindustrin men för de som jobbar med just inredningssnickerier går det bättre. Enligt Wickström har man på många ställen återanställt samtliga man har sagt upp. Men då handlar det om både timanställningar och fasta tjänster.

 – Jag hoppas att det är en konjukturvänding som är på gång, så att det inte är en tillfällig historia, säger Bo Wikström till SR Gävleborg.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".