Sandvikens ekonomichef Kerstin Ryding tror att kommunbudgeten 2010 blir "mycket dålig". Foto: Tomas Groop SR Gävleborg
gävleborg

Sämre ekonomi bland kommuner 2010

Var tredje kommun har problem att få ihop budgeten och räknar med dålig eller mycket dålig kommunal ekonomi under nästa år. Det visar en undersökning som Sveriges Radio låtit genomföra i landets samtliga kommuner. Även i Gävleborg har prognoserna kraftigt försämrats - sju av Gävleborgs tio kommuner räknar med att spräcka budgeten redan i år.

Av undersökningen framgår att de flesta av Gävleborgs kommuner bedömer 2010 års budget som okej eller dålig. I Sandviken tror man att budgeten blir "mycket dålig" och i Söderhamn "mycket bra".

- 2010 ser jättebesvärligt ut, men 2011 är etter värre. Då försvinner de här engångsbidragen som regeringen har fattat beslut om, säger Sandvikens ekonomichef Kerstin Ryding.

30 miljoner saknas det nu. Hur ser det ut om ett år?

- Som det ser ut i dag så har vi 50 miljoner mindre att röra oss med än vad vi trodde att vi skulle ha för ett år sedan, säger hon.

Okej eller dålig - tror enligt undersökningen de flesta av Gävleborgs kommuner alltså att 2010 års budget kommer att bli. Det är bara kommunalrådet Eva Tjernström i Söderhamn som trots 20 miljoner kronor minus i år håller svansen högt och kallar nästa års budget för mycket bra.

- 2009 är ju ett förlorat år, men vi har lyckats med att undanta skolorna från besparingar. Barn- och utbildningsnämnden har vi undantagit helt från besparingar 2010, 2011 och 2012, säger hon.

Men även Eva Tjärnström i Söderhamn ser de oroande tecknen i samhällsekonomin.

- Vi ser att socialbidragen ökar i Söderhamn liksom i resten av Sverige. Och regeringen bedömer ju själva att arbetslösheten ska fortsätta öka, och det är ju en oro i det, säger hon.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".