Svetlana Mol-Ogly, Henrik Tollin och Katarzyna Sienko. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Bollnäs

Kompetenshuset - hjälper högutbildade att få jobb

Det är inte lättare att få nytt jobb även om man är högutbildad och arbetslös. Det har 16 personer som deltar i arbetslöshetsprojektet Kompetenshuset i Bollnäs erfarenhet av. Svårast är det för nyinflyttade och invandrare.

Företagsekonomen Katarzyna Sienko flyttade till Bollnäs från Polen för två år sen när hennes man fick jobb.

Men när hon söker jobb blir svaret oftast nej tack.

Nu hoppas hon få kontakter genom Kompetenshuset.

- Ja, jag tror att det är ett jättebra steg. Genom det kan jag visa mina kompetenser - vad jag kan, säger hon.

Katarzyna Sienko tror att språket kan vara ett hinder för henne att få jobb men det är inte lättare för Bollnäskillen Henrik Tollin heller.

Han är kemist och har en civilingenjörsexamen, han sökte till Kompetenshuset med hopp om att lättare få ett jobb.

- Jag tycker att det verkar vara intressant. Framför allt att kunna komma i kontakt med företagen och på det viset också komma i kontakt med arbetslivet, säger Henrik.

 Kompetenshuset är ett projekt för högutbildade arbetssökande och drivs genom Arbetsförmedlingen och Företagsringen i södra Hälsingland.

Just nu deltar 16 personer av olika nationaliteter i åldrarna 25-62 år. De har bakgrunder som affärsjurist, socionom, kemist och designer med mera.

Kompetenshuset vänder sig till företag och utför olika slags uppdrag kostnadsfritt, berättar projektledaren Svetlana Mol-Ogly:

- De kommer hit och jobbar med uppdrag från riktiga företag. Samtidigt kan de erbjuda sina tjänster genom Kompetenshuset till olika företag, säger hon.

Att de skulle konkurrera med andra företag håller inte projektledaren Svetlana Mol-Ogly med om.

- Vi gör inte ordinarie arbetsuppgifter för företagen, men vi erbjuder våra tjänster till företagen med tankar och idéer som företagen inte har tid för, kompetens eller pengar för, säger hon.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".