Gävleborg

Gävleborgarna allt fetare

Gävleborgarna mår överlag sämre än befolkningen på många andra ställen i landet. Var femte länsbo mår psykiskt dåligt, var sjunde har fetma och när det gäller matvanor är vi sämst i landet på att äta frukt och grönt. Det visar en ny folkhälsorapport från Sveriges Kommuner och Landsting.

Gävlebon Barbro Jonsson tycker att det märks att många äter dåligt i Gävleborgs län.

– Det är många som är överviktiga. När man är ute och går ser man många. Men jag känner mig bra och är pigg. Jag sportar väldigt mycket, säger Barbro Jonsson.

Men rapporten som presenterades på måndagen visar alltså upp en del dystra siffror för invånarna i Gävleborgs län. Vi är till exempel sämst i landet på att äta frukt och grönt. Dessutom visar undersökningen, som bland annat bygger på enkäter, att länet har många som mår psykiskt dåligt eller lider av fetma. Den bilden känner däremot inte Gävlebon Joakim Thyberg igen för egen del.

– Jag har någon inbyggd mekanism som gör att jag mår bra oavsett hur jag beter mig. Jag äter inte nyttigt men mår bra ändå, säger han.

Rapporten visar även att det finns skillnader mellan mäns och kvinnors hälsa. Kvinnorna är bättre än män på att äta frukt och grönt men de mår däremot sämre psykiskt och fler kvinnor än män har fetma i länet. Att Gävleborgarna mår sämre psykiskt och äter mindre grönt gör också att vi lever kortare.

– De här levnadsvanorna hänger ju ihop med risken för att bli sjuk och dö i förtid. En indikator där vi ligger sämst till i landet är medellivslängden. En Gävleborgare lever i snitt ett år kortare än en genomsnittlig svensk, säger Lotta Östlund, utredare på Samhällsmedicin i Landstinget Gävleborg.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".