Arkivbild. Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
gävleborg

Rekordmånga rån i länet

Antalet rån är rekordhögt i Gävleborgs län. Det har aldrig skett så många rån som under de senaste månaderna. När det gäller personrån har de under 2009 ökat med nästan 60 procent jämfört med förra året.

- Vi har sett en otrolig ökning av rån, säger Emma-Lena Wennerberg på brottsofferjouren.

En fjortonåring i Gävle, en bank i Gnarp, en matbutik i Iggesund... Det är bara några exempel på rån den senaste månaden. Och om det känns som om det har blivit fler så stämmer det faktiskt. I Gävleborgs län har antalet rån överhuvudet ökat med en tredjedel och personrånen med 60 procent.

Joakim minns rånet
Ett av de mest uppmärksammade rånen i år var det mot systembolaget i Hemlingby. Två maskerade rånare slog till under lunchrushen i februari. Joakim Ödman, försäljare, ser tillbaka på händelsen:

- Jag står då med ansiktet bort från ingångsdörren och så hör jag en hög röst bakom mig. Jag gör klart min kund och vänder mig om för att se om min kamrat i den andra kassan behöver hjälp, och då ser jag en maskerad man som kommer emot mig och kommer fram till mig och ber om mina pengar. Så vänder jag mig om för att se hur det går för min kamrat i den andra kassan och då stod det en annan person och riktade en pistol mot henne och hon står bara och tittar på sin kassa. Då säger jag åt henne: Ge honom pengarna! Då tittar hon på mig och säger: Jag får inte upp kassan!

De är rädda
Och rånet mot systembolaget i Hemlingby var bara ett av rekordmånga rån i länet i år. Emma-Lena Wennerberg arbetar på brottsofferjouren och har träffat några av dem som drabbats.

- Ja, de är förtvivlade! De är rädda, de kanske blir sittande i sin lägenhet och vågar inte gå ut. Det är ju något som sitter i dem väldigt, väldigt länge, säger hon.

Och hur ser du på utvecklingen?

- Jag känner en stark oro, säger Emma-Lena Wennerberg.

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".