Ingela och Leif Mälby. Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
gävle

ALS-sjuke Leif tillbaka från Kina

ALS-sjuke Leif Mälby från Gävle är tillbaka från sin resa till Kina där han genomgått en så kallad stamcellsbehandling. Men det här är en kontroversiell behandling som inte är tillåten i Sverige eller inom EU eftersom det saknas vetenskapliga bevis för att den verkligen fungerar. Och trots att Leif blev avrådd från behandlingen är han ändå glad att han valde att åka.

Vi sitter hemma i Leif och Ingela Mälbys kök i Gävle och tittar på filmsnuttar från sjukhuset i Kina som Ingela spelat in med familjens digitalkamera. Standarden på rummen var väl lite sisådär och sängen var stenhård berättar Leif, men annars har de mest positiva minnen från den drygt fyra veckor långa resa till Kina.

– För det första kan jag prata bättre, jag har blivit piggare och jag kan gå litegrann, säger han.

Du kunde inte ens gå innan du åkte?

– Det var dåligt med det, benen bara skakade som asplöv på mig. Men nu känner jag mig stabilare.

ALS är en nervsjukdom där musklerna successivt försvagas i kroppen. I dag finns inget botemedel utan bara bromsmediciner. Stamcellsbehandling är som sagt mycket kontroversiellt eftersom det inte finns några vetenskapliga belägg för metoden. Den kan dessutom vara farlig och medföra att man får cancer. Allt det här var Leif medveten om när han valde att åka till Kina.

Känner sig bättre
Och om behandlingen verkligen gett något resultat vet han inte, men han ser ändå ljust på framtiden.

– Man känner sig bättre. Nu är det bara att träna, vara positiv och jobba på. Man får ju inte glömma bort att tänka positivt!, säger Leif.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".