Föräldern Louise Voorhaar tror nu att Växsjö skola blir kvar. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Bollnäs

Nytt hopp för Växsjö skola

Föräldrarnas kamp för att bevara nedläggningshotade Växsjö skola i Bollnäs kommun har gett resultat.

Efter påtryckningar från föräldrarna har Socialdemokraterna beslutat sig för att det måste till en ny utredning för att beräkna hur mycket det kommer kosta att renovera skolan innan ett beslut kan tas. Även Centerpartiet är inne på samma linje.

Förälder positiv
Louise Voorhaar har sina barn på Växsjö skola i Lottefors och så här reagerar hon på att skolans framtid ska utredas ytterligare.

– Jag tycker det låter bra. Till och med Centerpartiet säger att allt ska tas upp igen, det känns nästan som vi vunnit lite redan.

Turerna kring Växsjö skola har varit många den senaste tiden. Senast i juni beslutade kommunfullmäktiga att skolan skulle renoveras.

Men då fanns ingen kostnad redovisad.

Kalkyl på nio miljoner
I september kom en kalkyl som visade att renoveringen skulle gå på knappt nio miljoner.

En majoritet i kommunstyrelsen tyckte det var för dyrt och förslaget till kommunfullmäktige, som är om två veckor, blev därför att lägga ner Växsjö skola.

Socialdemokraterna var splittrade i frågan och hade igår kväll ett möte och efter att föräldrarna påpekat att det inte alls behöver bli så dyrt att renovera skolan vill nu Socialdemokraterna utreda kostnaderna ytterligare innan ett beslut kan tas.

Centern håller med
Ett förslag som verkar gå igenom eftersom Centerpartiet är inne på samma linje. Så här säger Centerpartiets kommunalråd Evy Degerman.

– Det tror jag är klokt, för visar det sig att uppgifterna inte stämmer då måste vi få fram rätt underlag. Vi kan inte fatta ett sådant viktigt beslut utan rätt underlag.

Det här gör nu att föräldern Louise Voorhaar känner nytt hopp.

– Jag tror att vi vinner.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".