Joe Hill-gården i Gävle. Foto: Joacim Lindwall
Gävle

Nyutgåva om arbetarhjälten Joe Hill

Han kom från Gävle och beskrivs som 1900-talets mest betydande protestsångare i USA. Nu i oktober är det exakt 130 år sen Joe Hill föddes. Och det firas nu med en nyutgivning av boken "En sång kan inte arkebuseras".

Christer Forsberg är ordförande i Joe-Hill-sällskapet:

– Vi har lagt till lite material från personer från Gävle som hade kontakt med Joe Hill. Det blir lite annat material än den utgåva som kom 2002 på 100-årsjubiléet av utvandringen till USA.

Joe Hill, eller Joel Hägglund som han faktiskt hette från början, föddes i Gävle 1879. Han utvandrade till USA och efter att ha försörjt sig som omkringvandrande arbetare anslöt han sig till industrial workers of the world, IWW.

Organiserade strejker
Joe Hill organiserade strejker och agiterade för IWW i sina sånger.

Han räknas som en av 1900-talets mest inflytelserika amerikanska protestsångare, och han nämns som inspirationskälla för musiker som Woody Guthrie, Bob Dylan, John Lennon och Joan Baez.

Skjuten till döds
Joe Hill blev 36 år. Han beskylldes för mord och och avrättades i Salt Lake City genom skjutning den 19 november 1915 vid gryningen.

– Det är intressant med grabben som växte upp i Gävle för 130 år sen och som är så levande än i dag då hans sånger fortfarande spelas.

Gävles egen arbetarhjälte?
Det var han som startade den moderna protestmusiken.

Charlotta Cederlöf
charlotta.cederlof@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".