Sandviken/Bryssel

Sandviken lobbar för hemtjänst via dator

Att äldre ska kunna styra sin hemtjänst via dator eller TV är något som just nu testas i Sandviken. Och förhoppningen är att det här sättet att använda IT inom äldrevården ska få stort genomslag internationellt. I samarbete med Gävleborgs EU-kontor i Bryssel så jobbar Sandviken aktivt just nu för att marknadsföra de här idéerna bland andra EU-länder.

På Gävleborgs Brysselkontor ser man stor potential för idéerna från Sandviken. Marknadsledande i Europa eller kanske till och med världsledande, spekulerar man.

Och det handlar alltså om att få in IT inom äldrevården. Personer med hemtjänst ska till exempel kunna ha överblick över vem som kommer, och vilken mat det blir, genom sin dator eller tv. Även anhöriga ska kunna få information på samma sätt. Och reaktionerna här i Bryssel har hittills varit mycket positiva berättar Anders Lundell.

– Vi hade en bra dialog där man ställde mycket frågor och vad vi fick hör så är det inte så vanligt att man inte får så aktiv dialog från åhörarna utan man vanligtvis brukar lyssna och ta med sig rapporten hem, säger han.

Redan i dag testas tekniken i liten skala i Sandviken och Gävle. Tillsammans med andra kommuner i Gävleborg jobbar man nu för att göra projektet mer storskaligt. Och visionen är att Gävleborg på sikt ska kunna bli ett internationellt centrum för sådan här teknik.

Therese Jacobson
nyheterna.gavleborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".