1 av 2
Josefin Henningson och Ann-Sofie Schilling tycker om de gamla träden i Stadsträdgården. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
2 av 2
Ricky Morelli visar upp en Kanadensisk lönn och ett mullbärsblad. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Träd ersätts i Stadsträdgården

På onsdagen anordnades för första gången Trädens dag i Gävle, en tradition som är hämtad från USA och som firas varje år sedan 1837. I Gävle firas Trädens dag med att man vill såga ner 100 sjuka träd och plantera nya.

Gävle kommun vill inte att det ska bli en konflikt i vinter med trädkramare i Stadsträdgården när de 100 träden sågas ner. Därför har man Trädens dag då man samtidigt visar upp alla de träd som ska nyplanteras.

 – Det är därför vi har den här dagen så att folk förstår att man måste såga ner träd ibland, säger Marie Edling som är landskapsarkitekt i Gävle kommun.

De nya träd som i dag planteras är importerade från USA och Kanada. Bland annat ska 25 Sicksackmullbärsträd planteras. En trädsort som troligtvis planteras för första gången i Europa, och Gävle kommuns trädexpert Ricky Morelli, född i USA, var extra glad i dag.

– När jag var tolv år gjorde jag min första paj med mullbär i, säger Ricky Morelli.

Allmänheten kommer att få plocka bär från träden - bär som smakar som en blandning av blåbär och björnbär.

Ann-Sofie Schilling och Josefin Henningsson är med sina barn på lekplatsen i Stadsträdgården och de älskar träd:

– Det känns som man är i skogen här.

Men vad tycker ni då om att hundra träd ska sågas ned här?

– Hundra träd är inte så mycket. Det kommer inte att märkas här.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".