Projektkoordinator Peter Wåglund och Arbetsmarknadsenhetens chef Ewa-Marianne Jonsson. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Bollnäs

Ungdomar ska lättare få jobb

Nu tar Bollnäs kommun hjälp av andra europeiska länder för att få ut ungdomar i arbete. Genom ett tvåårigt projekt ska olika metoder tas fram för att underlätta för ungdomar att komma ut i ett arbete eller till en utbildning.

– Vi vill dra till oss kunskaper som man har praktiserat i Skottland, som handlar om hur ungdomar snabbare kan komma in i arbetslivet, säger projektkoordinator Peter Wåglund.

Ungdomsarbetslösheten i Bollnäs ligger på 16,5 procent. För att få ut ungdomar i arbete eller utbildning drivs redan i dag tre olika projekt av arbetsmarknadsenheten i Bollnäs kommun och nu ska ett fjärde startas. Och det behövs, tror Ewa-Marianne Jonsson som är chef för Arbetsmarknadsenheten.

– Jag tycker att det behövs ytterligare ett projekt, för vi har olika målgrupper bland ungdomarna som har olika behov, säger Ewa-Marianne Jonsson.

Projektet är ett samarbete mellan Bollnäs, Skottland, Grekland, Rumänien och Nederländerna. Tillsammans ska de vidareutveckla en metod som utarbetats på Angus College i Skottland.

Metoden handlar bland annat om att dokumentera ungdomars kunskaper och färdigheter som det inte finns betyg på.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".