Semeia Mekaeel Fathoy, Peter Yacob och Sven Lindström. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Arbrå

Irakisk kvinna i Arbrå får stanna

Uppdaterad 16.23
Semeia Mekaeel Fathoy från Irak som nu bor i Arbrå och som skulle avvisas till Polen för att söka uppehållstillstånd får stanna i Sverige.

Jag träffar Semeia Mekaeel Fathoy på dialysavdelningen på Bollnäs sjukhus där hennes man nyss avslutat dagens behandling. Hon berättar att hon är mycket glad i dag och att ett nytt liv kan börja för henne nu.

- I am very happy today. This is a new day and a new life for me, säger hon.

Fram till i går trodde Semeia att hon skulle bli tvungen att åka till Polen för att söka uppehållstillstånd där och lämna sin svårt njursjuke man kvar i Bollnäs.

Men då kom besketet att Migrationsverket hade beslutat om så kallad inhibition av sitt tidigare beslut att hon skulle avvisas.

Beslutet skjuts fram
Det betyder att verkställan av det beslutet skjuts fram så pass att Semeia Mekaeel Fathoy kan stanna kvar i Sverige och söka uppehållstillstånd härifrån.

Och nu hoppas Semeia att hon och hennes man får uppehållstillstånd i Sverige.

- Min man behöver en njurtranspantion och det kan han inte få förrän vi har fått uppehållstillstånd. Det berättar Semeia Mekaeel Fathoy som tror att hon och hennes man kommer att få stanna i Sverige. Hennes enda familj - fyra systrar - bor redan i Sverige och det gör också att Sven Lindström, ordförande i Forsbro Kyrkas församling i Arbrå är försiktigt positiv.

- Jo, jag tycker att jag har ganska stora förhoppningar. Jag vet ju att Sverige vill utvisa väldigt många till Irak, det är många som får vara med om det. Men genom att alla hennes fyra systrar - egentligen hela hennes familj - har fått uppehållstillstånd så borde hon har samma goda skäl som de har haft, säger Sven Lindström.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".