1 av 3
En av de misstänkta förs in i rättssalen i dag. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
2 av 3
Kammaråklagare Joakim Johansson. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
3 av 3
Assisterande åklagare Sebastian Flodström. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
gävle

Två ungdomsgäng inför rätta

Just nu pågår två uppmärksammade rättegångar i Gävle tingsrätt där två ungdomsgäng oberoende av varandra gjort sig skyldiga till flera rån, flera fall av misshandel, hot och bilstölder. Ett av gängen är också de som svarat för den senaste tidens många gaturån och grova misshandelsfall i Gävle. De tre huvudpersonerna bakom gaturånen fanns i rätten i dag.

I dag fortsätter rättegångarna mot de två ungdomsgäng i Gävle som spridit oro på stan det senaste halvåret. I det ena fallet handlar det om ett gäng på sex personer som leds av en 20-årig man som nu står åtalad för bland annat sju fall av misshandel och ett rån.

Ser självsäkra ut och ler
Det andra gänget består av fem personer i åldrarna 16-18 år, där de tre som varit drivande finns i säkerhetsalen på Gävle tingsrätt här i dag. De ser självsäkra ut och ler flera gånger där de sitter i sina luvtröjor och rakade skallar.

Mittemot dem sitter en av de personer de misshandlat och hotat med kniv.

Kammaråklagare Joakim Johansson känner inte till ungdomarna bakgrund, bara att de varit kända av polisen de senaste 18 månaderna då de bland annat rånat en 13-åring och en 90-årig dam på gatan. Frågan är hur de kommer att dömas?

- De påföljder som man kan vänta sig för det här är ju sluten ungdomsvård. Hade de här personerna varit vuxna hade de dömts till fängelse, säger han.

Lugnare på stan nu?
Joakim Johansson vill inte säga att ungdomsbrottligheten eskalerat på senare tid. Men han ser dagens två rättegångar som en stor framgång för ungdomspolisen i Gävle och han hoppas nu att det blir lugnare på stan.

- De har ju legat bakom de flesta rån som har varit. De har ju en förmåga att dra med sig även andra personer runt omkring, så förhoppningen är att det kan avklinga nu men det finns det naturligtvis inga garantier för, säger kammaråklagare Joakim Johansson.

26 oktober blir det slutplädering och eventuell dom i Joakim Johanssons fall med gaturånarna.

I det andra fallet säger asisterande åklagare Sebastian Flodström att han kommer yrka på ett fängelsestraff i minst två år för den huvudanklagade 20-åringen. Här sker slutpläderingar på fredag nästa vecka.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".