Peter Jonasson, Skanska och Leif Liljeberg, gatuansvarig i kommunen. Foto: Tomas Forsman SR Gävleborg
gävle

2010 års pengar betalade Kungsgatan

En av Gävles största och viktigaste vägar - Södra Kungsgatan - har nu fått ny asfalt. För att få loss pengar till det har Gatukontoret fått ta tre miljoner kronor ur nästa års vägbudget, men det behövdes, tycker Leif Liljeberg på tekniska kontoret.

- Det är ju en gata som alla Gävlebor känner till och är en väldigt fin och trevlig gata. Därför känns det väldigt trivsamt att vi äntligen har kunnat göra något åt Kungsgatan. Det är ju så att vi tror inte att - eller misstänker starkt - att den skulle ha rasat ihop efter kommande vinter, därför är vi glada att vi har lyckats få ihop förskottspengar från 2010 för att göra det här, säger Leif Liljeberg som ansvarar för gatuunderhållet i Gävle kommun.

Men vad händer då 2010? Blir det för lite pengar då?

- Ja, pengar behöver vi alltid men det är klart att det finns pengar kvar ändå. Vi har ju en liten bit kvar innan vi har jobbat ihop allt eftersatt gatuunderhåll och det räknar vi med att kunna nå inom ett par år, 2010 och 2011, säger han. Det känns som vi snart börjar komma ikapp med underhållet.

60 miljoner har använts
Gatukontoret i Gävle har de senaste fyra åren lagt ner ungefär 60 miljoner kronor på att förbättra gatorna i kommunen, och de närmaste två åren behöver man 20 miljoner till för att göra allt det man vill. Återstår att se om man får loss alla de pengarna.

När det gäller södra Kungsgatan som nu är nyasfalterad har man varit uppemot 38 man som mest och jobbat med den vägsträckan som är ungefär 1,3 kilometer lång och sträcker sig från Gavleån upp till mejeriet ungefär.

- V har fått chansen att göra en väldigt bra väg som ska hålla i många år framöver, säger Peter Jonasson på Skanska.

Och det har tydligen varit en lite speciell asfalt den här gången som ska hålla riktigt bra...

- Ja, vi har gjort en lite finkornigare variant som är specialanpassad för just den här ytan och vi har använt en sten som har ett mycket högt slitagevärde, säger han.

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".