Högskolan i Gävle. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
gävle

Rekordmånga studenter i Gävle

Rekordmånga vill läsa på högskolan i Gävle. 3 000 fler har antagits till vårens utbildningar jämfört med förra vårterminen. Det är framför allt lågkonjunkturen som tros ligga bakom uppsvinget.

Intresset för att studera är rekordstort i hela landet. Över 7 000 personer har sökt Högskolan i Gävle i första hand och totalt har 3 000 fler antagits till program och kurser nu, jämfört med förra vårterminen. Det är en ökning med 29 procent.

Många söker tekniska utbildningar och basåret
Intresset för lärarutbildningarna fortsätter ändå att vara lågt, men högskolans rektor Maj-Britt Johansson berättar att man ser en tydlig ökning av antalet sökande till tekniska utbildningar och till basåret som är en utbildning för dem utan behörighet till andra program.

- Orsaken till att vi har ökat sökandetryck till basår exempelvis det kan ju hänga ihop med lågkonjunkturen. Det kan vara lågutbildad personal som friställs och då kanske de tänker att jag vill studera på högskolan, säger rektor Maj-Britt Johansson.

Positivt för högskolan
Efter flera års nedgång i antalet sökande och i ekonomin är den stora tillströmningen av studenter en glad nyhet för högskolan eftersom fler studenter innebär mer pengar.

Studenten Matilda Bergström tror att många väljer studier nu för att över huvud taget få en inkomst.

- Ja, jag tror att det är många som inte vet hur deras ekonomi ska gå ihop så att de pluggar nog för att då vet de att de kommer ha en inkomst, säger hon.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".