1 av 2
2 av 2
Gävleborg

Politiker tveksamma till vaccin

Uppdaterad 15:10
Två av elva riksdagsledamöter från Gävleborg kommer inte att vaccinera sig mot svininfluensa. Det är Ulla Andersson (V) och Sven Bergström (C) som säger att de kommer avstå. Sven Bergström är också mycket kritisk till landstingets informationsbroschyr om svininfluensan som gått ut till alla hushåll i länet.

I Dagens Nyheters undersökning om hur många riksdagsledamöter som tänker vaccinera sig mot svininfluensan svara tre av tio att de inte tänker vaccinera sig (70 procent av riksdagens ledamöter har delatagit i undersökningen). I Gävleborg är det Sven Bergström (C) och Ulla Andersson (V) som tackar nej till vaccinet.

– Jag tycker att det är närmast hysteriskt uppvridet allt väsen kring det här och jag tycker att landstinget har gjort årets prakttavla när man skickat ut information som man kallar kanske Världens viktigaste information. Det finns frågor om världsfred och klimat och annat som har något större dimensioner än huruvida svenska folket ska vaccinera sig eller inte, säger Sven Bergström (C).

Bodil Ceballos (MP) säger att hon kanske kommer att vaccinera sig om hon har tid och Roland Bäckman (S) har inte bestämt sig ännu men de övriga sju riksdagsledamöterna från länet säger ja till vaccinet. En av dem är Per Svedberg (S), men hans beslut var självklart.

– Från början var jag väldigt emot vaccinationen. Men sedan började jag fundera kring min roll som förtroende vald där jag träffar väldigt mycket folk så vore det ju synd om jag var en av dem som är smittbärare och ser till att någon annan blir sjuk, säger Per Svedberg.

Lotta Persson
lotta.persson@sr.se

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Gävleborgs riksdagsledamöter

Ja – ska vaccinera sig
Per Svedberg (S)
Raimo Pärssinen (S)
Sinikka Bohlin (S)
Åsa Lindestam (S)
Hans Backman (FP)
Margareta B Kjellin (M)
Tomas Tobé (M)

Nej – kommer inte att vaccinera sig
Ulla Andersson (V)
Sven Bergström (S)

Har inte bestämt sig
Roland Bäckman (S)
Bodil Ceballos (MP)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".