Per-Henrik Back, läkemedelsansvarig på Landstinget, kan bara hoppas att leveranserna kommer som utlovat. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg

Fortsatta problem med vaccinleverans

Problemen med leveransen av svininfluensa-vaccinet fortsätter för Landstinget Gävleborg. Det handlar om förseningar från leverantören och att antalet doser blivit betydligt mindre än utlovat.

Per-Henrik Back, som är läkemedelsansvarig på Landstinget, säger att läget blir bekymmersamt om trenden fortsätter.

– Vi har fått en leverans på 17 000 doser. Nästa leverans är på 9 500 doser och den väntades hit på tisdagen men kommer på fredag i bästa fall.

Försenade leveranser
Landstingets läkemedelsansvarige Per-Henrik Back börjar bli luttrad när det gäller leveranserna av svininfluensa-vaccin.

Det första beskedet som kom var att Landstinget skulle få drygt 40 000 doser i veckan under 13 veckor, det andra alternativet var hälften av de doserna, men på dubbla tiden 26 veckor.

Stor påverkan
I första leveransen kom dock bara 17 000 doser och den här veckan blir det rejält mindre, drygt 9 000 doser av vaccinet. Om det kommer något vaccin alls, vill säga.

Frågan är hur förseningarna från leverantören i Belgien påverkar Landstingets planerade vaccinationsprogram.

– Mycket skulle jag vilja säga eftersom vi har riggat både personal och organisationer för att lösa det här.

Är det några som får sina tider förskjutna?
– Vi är beredda på det men vi har inte behövt göra det än.

Trots det pressade läget vill Per-Henrik Back tänka positivt.

– Får vi bara leveranserna som utlovat så ska vi klara det här och komma över tröskeln.

Den troliga orsaken till de försenade leveranserna är problem med produktionen och kontrollen i framställandet av vaccinet.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".