Stig Nordvall, Annelie Magnusson och Lina Malmberg är gänget bakom Bollnäs Bostäders satsning på solceller. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Bollnäs

Stort intresse för solceller

Intresset för det nya stödet för solceller är mycket större än vad regeringen räknat med. I Gävleborgs län har ansökningar på 1,4 miljoner kronor kommit in. Men länsstyrelsen har bara fått knappt 400 000 kronor att dela ut.

Bollnäs bostäder tillhör dem som beviljats bidrag och det var SR Gävleborgs reporter Magnus Hansson som kom med det glädjande beskedet till bland annat miljösamordnare Annelie Magnusson.

– Kul att vi fick det eftersom det var stor konkurrens om det. Då får vi bättrre ekoniomi på det också, så det är bra nyheter du kommer med.

Solceller på taket
Bollnäs bostäder installerar sina solceller på taket till sitt huvudkontor. Solcellsanläggningen består av 16 solcellspaneler av tunnfilmstyp och kommer när den är klar producera upp till 1 000 kilowatt-timmar el på ett år, vilket är en fjärdedel av elen som förbrukas i huset.

Det här är en del i Bollnäs bostäders energibesparingsprojekt och Stig Nordvall som är energiansvarig säger så här om varför bostadsbolaget satsar på solceller.

– Vi vill se om tekniken fungerar på de här breddgraderna, om man kan få ekonomi på den här typen av anläggningar i framtiden.

Nytt regeringsstöd
Det var 1 juli i år som regeringen införde ett nytt stöd för installation av solceller som även privatpersoner kan söka.

Intresset för stödet har varit stort i landet och totalt har ansökingar på drygt 150 miljoner kronor kommit i år. Men länsstyrelserna har bara fått 50 miljonor kronor från regeringen att dela ut i år. Av dom har Bollnäs bostäder fått knappt 50 000 kronor.

Tyskland bra förebild
Lina Malmberg har varit med och utvecklat solcellerna som Bollnäs bostäder använder sig av och tycker att regeringen borde snegla på Tyskland när det gäller stöd

– Jag hoppas att vi får ett system liknande i Tyskland där man får betalt per kilowatt-timme. Men att få betalt för investeringskostnaden är ett steg i rätt riktning.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".