landstinget

Gävleläkare omplaceras permanent

Uppdaterad 13:45
Den läkare i Gävle, som har dömts för bland annat olaga hot mot sjukhuspersonal och sexuellt ofredande, får vara kvar inom landstinget men omplaceras nu permanent till Bollnäs sjukhus. Det har landstinget i dag beslutat.

Läkaren dömdes av tingsrätten till villkorlig dom och samhällstjänst efter att bland annat ha hotat personal på akutmottagningen dit han förts efter att fallit ner för trappan på en nattklubb.

– Vi har valt att omplacera läkaren till vår mottagning i Bollnäs. Han har ju varit där i fyra månader under tiden här och det har fungerat bra. Konkret är det så att han har kvar sin anställning i Gävleborg men tjänsten i Gävle upphör, säger Stefan Cederqvist, verksamhetschef på Gävle sjukhus.

Varför valde ni den lösningen?

– Ja, för att vi har gjort en arbetsrättslig bedömning och vi har utgått från den här händelsen på akuten i Gävle och med hänsyn till det så är ju förtroendet skadat genetemot arbetskollegorna på akuten, och då gör vi bedömningen att det kommer att fungera bra i Bollnäs.

Kommer man att göra något för att han ska komma tillrätta med de problem som han har haft?

– Ja, då är det på det sättet att det kommer att upprättas ett kontrakt mellan oss arbetsgivare och berörd läkare som tydligt kommer att reglera hur vi följer hans sätt att sköta sina uppgifter i Bollnäs, säger Stefan Cederqvist.

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".