Axel Andersson, ordförande i PRO Gävleborg. Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
gävleborg

PRO vill lämna Folksam

Pensionärsföreningen PR0 kommer nu att agera för att få till ett bättre försäkringskydd för sina medlemmar i ett annat försäkringsbolag än Folksam när det gäller den så kallade Begravningsförsäkringen. Orsaken är den halvering av ersättningen som Folksam aviserat om från och med 2011.

Just nu jobbar PRO:s styrelse i landet med att hitta något annat försäkringsbolag än Folksam som kan erbjuda en bättre begravningsförsäkring. Om så skulle ske så skulle det kunna innebära att cirka 135 000 pensionärer inom PRO som har den här försäkringen lämnar Folksam.

Andra försäkringar också?
Frågan är då om de ocksa byter försäkringsbolag när det gäller andra försäkringar - som hemförsäkring och bilförsäkring.

-Ingenting ska uteslutas alltså. Man får komma ihåg att här har Folksam ensidigt fattat ett beslut som upprör PRO:s medlemmar över hela Sverige. Dessutom har Kommunalpensionärerna, som har en egen organisation, samma försäkring och en del andra, så det rör sig om totalt ungefär om 400 000 försäkringstagare i Sverige, säger Axel Andersson.

Demonstrationer planeras
Ilskan bland pensionärer är nu så stor att det planeras för en jättedemonstration i Malmö och i Stockholm. Även Gävleborg får räkna med demonstrationer mot den försämrade begravningsförsäkringen.

- PRO Gävleborg är en livaktig organisation så det behöver knappast toppstyras någonting här utan här agerar man i våra 56 föreningar i distriktet i den här frågan och jag kan i dag inte säga hur stora och när aktiviteterna blir. Jag kan bara säga att det blir och de kommer att märkas, avslutar Axwel Andersson, PRO:s ordförande i Gävleborg.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".