Bollnäs/Ovanåker

Trygga - men oroliga

Invånarna i Bollnäs och Ovanåker känner sig trygga, men det finns en oro för rasism, drogsituationen och ungdomskriminaliteten. Det visar en enkätundersökning från i våras som nu har sammanställts.

Trygghetsmätningen genomfördes under maj och juni i år och skickades ut till femhundra slumpvis utvalda medborgare i varje kommun. I Bollnäs svarade 56% och i Ovanåker 73% av de tillfrågade.

Undersökningen visar bland annat att hemmet är den plats man känner sig tryggast och centrum den plats där man känner sig otryggast.

Förtroendet för polisen vacklar
En majoritet känner sig trygga med Räddningstjänsten medan hälften har stort förtroende för polisen.

Den siffran borde vara mycket högre, anser Torbjörn Bolkéus som är yttre befäl för polisen i Bollnäs och Ovanåker.

- Generellt ökar ju tryggheten men förtroendet för polisen lämnar ju lite i övrigt att önska. När det gäller Ovanåker som ser sämst ut när det gäller förtroendet för polisen ser man att det har effekt på benägenheten att anmäla brott till exempel, och det är ju inte bra, säger Torbjörn Bolkéus.

Färre kvinnor är rädda
När det gäller att vistas utomhus sena kvällar och nätter har oron bland kvinnorna minskat påtagligt i de två kommunerna sedan den förra undersökningen 2006.

Där kan de trygghetsvandringar som har gjorts haft effekt tror Christer Skoglund som är drog- och BRÅ-samordnare i Bollnäs och Ovanåker.

- En del av åtgärderna har ju varit siktröjning, bättre lampbelysning, buskröjning med mera, säger han.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".