Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BUP-flyttar. Från v till h Ulla Brelin, vårdenhetschef, Mariaana Daniels kurator, och Eva Minicz, kurator. Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
landstinget

BUP-flytt oroar ungdomsmottagning

I dag lämnar barn- och ungdompsykiatrin i Sandviken sina lokaler och flyttar till Gävle. Och det här kommer bland annat leda till ökad belastning på Ungdomsmottagningen i Sandviken som blir kvar i huset, och haft ett nära samarbete med BUP.

– Det här innebär först och främst att ungdomarna drabbas hårt av det här. Dels det rent ekonomiska, det blir mycket dyrare att åka, och dels att det kommer att bli längre väntetider hos oss. De kommer att få vänta mycket längre på att bli hjälpta, säger Annika Borgström som är kurator på ungdomsmottagningen.

I dag är väntetiden ungefär tre veckor för de ungdomar som söker hjälp på Ungdomsmottagningen i Sandviken. Och trycket på mottagningen har ökat den senaste tiden berättar Annika Borgström. Inte minst sedan möjligheterna att få jobb på Sandvik minskat drastiskt på grund av finanskrisen.

– Förr så var det mycket det att man hade den här garantin att man kunde gå till Sandvik, men den möjligheten finns ju inte i dag. Det märks hos dem att de tänker annorlunda och är mer bekymrade, säger hon.

Stämningen är dämpad
Och två trappor ned i huset i centrala Sandviken där Barn- och ungdomspsykiatrin hållit till är stämningen i dag dämpad. Flyttlådorna är packade och på måndag kommer de anställda i Sandviken som valt att vara kvar inom barn- och ungdomspsykiatrin att ha sina arbetsplatser i Gävle.

Eva Minicz är en av kuratorerna som flyttar:

– Det är vemodigt. Det är sorgligt också att bryta upp från en sådan väl fungerande mottagning, som vi också fick bekräftelse på. Vi har ju haft en utvärdering bland BUP-mottagningarna inom landstinget och vi var bland de bästa, om inte den bästa

Man jämförde Gävleborgs alla BUP-mottagningar?

– Ja, och då tänker man att här fungerar det så bra. Och att man lägger ner en sådan verksamhet är ju...ja, man kan ju fundera över det, säger kuratorn Eva Minicz.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".