Krögaren Niklas Olsson och samordnaren Sofia Wikner vill sätt stopp för knark på krogen. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Hudiksvall

Krogar mot knark

Nu ska det sättas stopp för knark på krogen i Hudiksvall. I helgen pågår en riksomfattande kampanj där gäster ska informeras om arbetet mot narkotika på krogen.

Hittills i år har polisen undersökt 12 personer efter misstanke att de använt narkotika i anslutning till en krog.

Niklas Olsson som driver Tre Bockar i Hudiksvall tycker det är viktigt att medverka i nätverket och sätta stopp för missbruk av narkotika på krogen.

– Det är väl inte det största problemet men ett mycket allvarligt problem och vi ska självklart göra allt för att få bort det från krogen, menar Niklas Olsson.

I nätverket Krogar mot knark ingår 21 kommuner däribland Hudiksvall.

Projektet startade i Hudiksvall för två år sen och där finns de fyra största krogarna med. Syftet är att minska och försvåra användandet av narkotika i krogmiljö berättar samordnaren Sofia Wikner på Hudiksvalls kommun.

– Jämför man med storstäderna tillexempel så är det inte ett lika stort problem i Hudiksvall men kan vi tycker det är viktigt att mota Olle i grind, att förebygga och förekomma så att det inte blir ett lika stort problem som i storstäderna, tycker Sofia Wikner.

Krögare som vill delta i Krogar Mot Knark måste uppfylla vissa kriterier. Det handlar bland annat om utbildning av vakter och annan personal och det har fått resultat säger krögaren Niklas Olsson.

– Många som varit påverkade har blivit stoppade i dörren, så de har inte ens kommit in och vi har skickat iväg några med polisen för provtagning.

Men hur mottagliga är gästerna som kommer till krogen och som kanske redan är i gasen?

Svårt att veta, men utan den här informationen får de inte veta något alls, säger krögaren Niklas Olsson.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".