Dennis Berglund oroas av gösfiskets omfattning. Foto: Joacim Lindwall, SR Gävleborg.
Sandviken

"Storsjön töms på gös!"

Storsjön i Sandviken håller helt på att tömmas på gös till följd av för mycket fiske med nät. Den överdrivna nätläggningen har redan gjort slut på den stora gösen och nu fångas i stället de medelstora fiskarna i väldiga mängder.

Det hävdar sportfiskaren Dennis Berglund som fiskat gös i Storsjän sedan 20 år tillbaka.

- Jag har räknat till 70 nät bara på en fjärdedel av sjöns yta. Det ligger nät i varje vik, vid varje grynna och vid varje vass, säger han.

Risk för kollaps
Gösen samlas om hösten i stora lättfångade stim och Dennis Berglund är orolig för att arten helt håller på att fiskas ut i Storsjön. Den stora gösen är sedan länge försvunnen och det är nu i stället de medelstora exemplaren som fångas.

- I varje nät fångas mellan fem och femton gösar och det är tillåtet att fiska varje fredag och lördag natt. Om även den lekmogna medelstora gösen försvinner, kommer beståndet att kollapsa, säger Dennis Berglund.

Reglerna kan omprövas
Johan Rune, ordförande för Storsjöns fiskevårdsområde hävdar däremot att beskattningen av Storsjön är under kontroll: 

- Nätfiske har förekommit i Storsjön i alla tider. Vi har dessutom reducerat den tillåtna tiden för nätfisket och övervakar det noga. Jag tror att det fungerar, säger han.

Johan Rune liksom fiskevårdsföreningens vice ordförande Bengt Björkman säger emellertid båda att de är beredda att diskutera frågam. Om fisketrycket på gös visar sig för stort, kan alltså dagens fiskeregler komma att omprövas.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".