Mörker och ensamhet ökar känslan av utsatthet. Foto: Scanpix
Sandviken

Stor otrygghet i Stadsparken

Det är många som med fog tvekar att gå in i den mörka och ödsliga stadsparken i Sandviken. Sedan början av 2008 har polisen registrerat mer än 50 brott i parken och nu har Sandvikens kommun fått en halv miljon kronor av länsstyrelsen i Gävleborg för att göra parken säkrare.

Under en så kallad trygghetsvandring tidigare veckan fick allmänheten chansen att berätta vad man tycker känns obehagligt. Sandvikenbon Maj-Britt Hiller tyckte att det behövs mer liv och rörelse i parken.

- Det är så dött i parken! Det skulle krävas mer aktivitet och bättre belysning för att man skulle känna sig trygg.

Ingen ogrundad rädsla
Känslan av otrygghet i Stadsparken i Sandviken är allt annat än inbillning. Enligt polisens brottsstatistik har mer än 50 brott registrerats i parken sen början av 2008. Det handlar då i huvudsak om misshandel, stöld, skadegörelse och klotter. Men även ett våldtäktsförsök har på senare tid skett i Stadsparken i Sandviken.

Ljud och ljus kan öka  tryggheten
Det finns alltså anledning för kommunen att i samarbete med Brottsförebyggande rådet, BRÅ nu börja jobba för en ökad trygghet i parken. Den första åtgärder blir att förbättra belysningen. Det säger Brottsförebyggaren Lena Brodin i Sandviken.

- Det är ofta dålig insyn som skapar otrygghet. Därför är det viktigt att experimentera med belysningen, gärna belysa träd och buskar från olika vinklar och med olika färger.

Lena Brodin utesluter inte ens experiment med ljud som enligt erfarenhet också kan skrämma bort tjuvar och öka känslan av trygghet.

- Det finns faktiskt forskning som visar att klassisk musik är mest effektivt, säger hon.

Liv och rörelse viktigast
Viktigast av allt är förstås att locka fler att besöka parken. Det behövs kort sagt mer liv och rörelse i Stadsparken tycker Anders Berglund, en av deltagarna i "trygghetsvandringen".

- Ensam i mörkret känner man sig utsatt. En blandning av människor som rör sig i parken skulle öka tryggheten, säger han.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".