Bollnäs

Torsbergsgymnasiet bäst på mottagande

Torsbergsgymnasiet i Bollnäs är ett föredöme för landets andra skolor i hur man tar emot nyanlända elever från utlandet. Det tycker Skolinspektionen som ger Bollnäsgymnasiet ett toppbetyg, efter att ha undersökt skolornas kvalitet när det gäller mottagandet av utländska elever.

Torsbergsgymnasiet visar alltså framfötterna, trots att skolan bara fick tre veckor på sig att starta sitt så kallade IVIK-program - en introduktionsutbildning just för sina nyanlända utländska elever.

19-åriga Muhamad Bizmana säger att allt blev bättre när han fick flytta från Svenska För Invandrare, SFI, till det nya IVIK-programmet på Torsbergsgymnasiet.

- Det var bara vuxna på SFI. Vid den nya utbildningen har jag fått jämnåriga kompisar och allt är bättre, säger han.

Generationsmotsättningar på SFI
Läraren Sanda Tynell som jobbat både på SFI och IVIK i Bollnäs har full förståelse för att det renodlade IVIK-programmet passar de unga bäst. På SFI riskerar ungdomarna att hamna i samma klass som sina föräldrar och det INTE lyckat, säger hon.

- Det betyder att relationerna inom familjen direkt påverkar inlärningen. Man vågar inte göra fel inför föräldrarna och kan inte säga och tycka precis vad man vill.

Rebecka Hugosson
rebecka.hugosson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".