Gulbukig Svartåöring. Foto: Joacim Lindwall, SR Gävleborg.
Edsbyn

Svartån har återuppstått

Det nappar i Svartån igen, i författaren Hans Lidmans klassiska fiskevatten söder om Edsbyn. Sedan länsstyrelsen i början av 2000-talet lyckades driva igenom en vattendom som förbjuder total torrläggning, har öringen och därmed livet nu äntligen återvänt.

Svartån har varit reglerad ända sedan 1940-talet och i årtionden lidit under så kallad "nolltappning", dvs. inget vatten alls har runnit i flodfåran. Svartån, eller Mållångsboån som vattendraget också heter, har därmed kort sagt varit stendöd till följd av regleringen.

- Det har varit is och sten, en stenöken utan något som helst liv.

Vattendom ger nytt hopp
Det konstaterar Gävleborgs länsfiskekonsulent Kalle Gullberg som nu kan glädja sig åt att en ny vattendom från 2000 äntligen börjar ge resultat.

Kraftbolagen tvingades släppa på vattnet igen och sedan dess har också de ursprungliga arterna succesivt börjat återvända till Svartån. Det senaste tecknet är öringen som ger hopp om ännu känsligare djurarters återkomst.

- Flodpärlmusslans larver brukar "lifta" på öringens gälar. Det finns alltså en chans till och med för flodpärmusslan att återkolonialisera Svartån, säger Kalle Gullberg.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".