Eva-Britta och Gösta Nätfalk i Hudiksvall. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
hudiksvall

Efter sex år med felaktig diagnos - Gösta fick tillbaka livet

För två år sedan fick Gösta Nätfalk i Hudiksvall tillbaks livet. Då hade han under sex år levt med den felaktiga diagnosen Parkinsons. Istället hade han den dolda ålderssjukdomen NPH som ofta blandas samman med Alzheimer och Parkinsons. När det väl konstaterades kunde en enkel operation förändra livet.

Gösta Nätfalk i Hudiksvall har haft både kärlkramp och ett par strokes. För åtta år sedan blev han stelare och började gå dåligt och då fick han diagnosen Parkinsons. Men medicinerna hjälpte inte utan Gösta blev istället bara sämre och sämre.

- Jag gick sämre och sämre och så blev jag lite mer dement också som jag kände själv. Och så blev jag inkontinent, jag pinkade på mig ganska mycket och det var det som var det värsta egentligen, säger han.

Det tog några år innan en läkare i Hudiksvall ifrågasatte diagnosen men vad det kunde vara istället blev inte fastställt. En teori var demens, men hustrun Eva-Britta Nätfalk som jobbat som sjuksköterska nöjde sig inte med det svaret.

- Jag satte igång och röjde i det  här. Jag såg också en artikel om den här sjukdomen och då stämde precis allt, säger hon. 

En artikel om den dolda ålderssjukdomen NPH var det som satte fart på Eva-Britta. Den innebär kort att mängden ryggmärgsvätska i hjärnan ökar och därmed trycket som ger symptom som förvirring, gångrubbningar och inkontinens.

Efter många turer blev det så småningom en remiss till Uppsala och operation senhösten 2007.

En shunt sattes in som reglerar trycket och leder bort ryggmärgsvätskan från hjärnan och förbättringen hos Gösta blev omedelbar.

- Dagen efter operationen kunde jag gå och lyfta på benen. Det var helt underbart!

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".