80 000 fiskar ska märkas. Foto: Caroline Tibell/Scanpix
Dalälven

Märkt lax ska ge Fiskeriverket svar

Andelen odlad lax som återvänder upp i landets utbyggda älvar efter att de varit till havs har minskat kraftigt under de senaste femton åren. Därför ska 80 000 fiskar nu märkas så att Fiskeriverket ska kunna studera vilken typ av laxungar som har störst chans att överleva.

Vid Vattenfalls fiskeodling utanför Boden simmar 250 000 laxungar i långa rader av bassänger. De är i början av livet och ska snart släppas ut i älven för att ge sig ut till havs ett par år, för att sedan återvända upp i älven igen när de ska fortplanta sig.

Totalt ska nu 80 000 laxsmolt, laxungar i ifrån sådana här odlingar i Luleälven, Umeälven och Dalälven, märkas med små chip innan de släpps ut de närmaste åren.

– Du kommer aldrig att se det här märket. Det är nästan omöjligt att hitta. Märket är otroligt litet och sätts in i bukhålan. Det sitter alltså inte inne i fiskens kött, så man kommer inte att svälja det här i maten, säger Stefan Stridsman, fiskeribiolog på Fiskeriverket.

Kraftbolagen är enligt miljödomar skyldiga att odla fram och släppa ut en viss mängd fisk per år för att kompensera skadan som vattenkraftverken orsakar älvarna.

Men statistik från Internationella havsfiskerådet visar att andelen odlad lax som återvänder upp i utbyggda svenska älvar har minskat till omkring 10 procent, från att ha legat på runt 20 procent i början av 90-talet.

Varför vet ingen idag, men en teori är att det har att göra med kondition av den odlade laxen när den släpps ut.

Fiskeriverket hoppas nu få svar på om det är ettåriga, tvååriga, feta eller mindre feta laxungar som har störst chans att överleva till havs.

– Då kan odlingarna optimera sin odling och få en hög överlevnad av den här fisken. För den odlade fisken har ju sitt syfte att fylla: att bidra till själva fisket i Östersjön, längs kusten och i älven, säger Stefan Stridsman

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".