Bollnäs

Läkare vill förbjuda lösgodis

Ett folkhälsonätverk med Bollnäs skolläkare Lennart Persson i spetsen har i en skrivelse till folkhälsoministern Maria Larsson föreslagit att lösgodis borde förbjudas, för att motverka det de kallar överviktsepidemin.

Anledningen till att skolläkaren Lennart Persson och hans kollegor skrivit till folkhälsoministern är att barn i skolåldern fortfarande blir allt fetare.

Det folkhälsonätverket reagerat på är att läskflaskorna har blivit större och större och att lösgodishyllorna blir allt fler. Enligt Lennart Persson gör det att det blir allt svårare för föräldrarna att säga ifrån till sina barn.

– Barn och vuxna bombarderas av köpkrav och vi föräldrar får en allt jobbigare uppgift att säga nej till det vi tycker är olämpligt för våra barn, säger Lennart Persson.

Men enligt folkhälsoministern Maria Larsson är inte ett förbud rätt väg att gå utan det ska upplysas istället.

– Det är väl vad man kan vänta sig av politiker, det är ett impopulärt beslut om man skulle fatta det. Det är lättare att säga att någon annan borde jobba pedagogiskt och göra alla medvetna, säger Lennart Persson.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se  

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".