1 av 2
Den här mamman med fyra ungar måste kanske avlivas. Foto: CHristian Höijer SR Gävleborg
2 av 2
Lena Andersson och katten Fyren. Foto: Christian Höijer
Söderhamn

Obetald räkning hotar katter

Ett dussintal katter hos Djurskyddet Hoppet i Söderhamn riskerar att avlivas efter att föreningen hamnat i en akut ekonomisk knipa. Den beräknade elkostnaden har mer än tredubblats och föreningen har nu en obetald skuld till elbolaget Söderhamn Nära på 100 000 kronor.

Den nyblivna ordföranden Lillemor Lööf var ovetande om det ekonomiska läget när hon tillträdde i augusti.

– Vi försöker med näbbar och klor att försöka överleva. Jag ser ju inte i dag att vi har möjlighet att betala räkningen, säger Lillemor Lööf, ordförande för Djurskyddet hoppet i Söderhamn

Riskerar att avlivas
En av det dryga dussintalet katter som hotas av avlivning om Djurskyddet Fyren försvinner eller om man inte kan hitta ett nytt hem åt honom, är Fyren. En helsvart kille som ordförande Lillemor Lööf hittade invid E4 för två veckor sen efter tips från allmänheten.

Fyren, som fått sitt namn efter E4, är fortfarande tunn men tillgiven på ett sätt som skvallrar om att han är en tamkatt som troligen blivit lämnad åt sitt öde. Lena Andersson är den som är mest involverad i att ta hand om alla herrelösa katter.

– Jag är jätteorolig för katterna, säger hon.

När får vi svar på om ni kommer att fortsätta?

– Vi har en extra stämma den 22 november och vad den kommer att innehålla vet jag inte. Men sedan handlar det om hur våra fodringsägare kommer att agera, säger Lillemor Lööf.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".