Foto: Gävle kommun
Gävle

Alliansen vill stänga Gasklockorna

Den borgerliga oppositionen i Gävle vill spara pengar genom att lägga Gasklockorna i malpåse. Oppositionen vill lägga en dryg miljon på att hålla en viss värme i lokalerna, den resterande delen, fem miljoner kronor, ska gå till barn och ungdomsverksamhet inom Kultur och fritid. Det presenterade Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna i går i sin alternativa budget för 2010.

Vidare så vill oppositionen ge ca 40 miljoner kronor extra till barn och ungdomsnämnden. Det är 10 miljoner mindre än vad majoritetspartierna presenterade.

 – Nämnden får bara en uppskjuten besparing på ett år om man ska gå på majoritetens förslag, säger Per-Åke Fredriksson oppositionsråd för Folkpartiet och antyder att majoritetspartierna försöker att förvilla medborgarna.

De borgerliga vill också satsa 38 miljoner extra på socialtjänsten - vilket är 18 miljoner mer än majoritetspartierna vill ge.

 – Pengarna ska gå till Birka, Hemsta och familjecentralen i Andersberg. Även till lågtröskelboendet på Stallgatan, säger Roland Ericsson Centerpartistiskt oppositionsråd.

Omvårdnadsnämnden får däremot sin budget sänkt med 12.4 miljoner kronor för 2010.

 – Vi vill fortsätta att lägga ut hemtjänst på entreprenad, säger Lennart Ahlenius oppositionsråd för Kristdemokraterna.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".