Bollnäs sjukhus. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Bollnäs sjukhus

Många positiva till privatisering

Efter beskedet att stora delar av Bollnäs Sjukhus kommer att läggas ut på entreprenad är många Bollnäsbor i dag positiva.
– Jag tycker att det är lika bra, för annars blir hela sjukhuset nedlagt, om landstinget får fortsätta, sade en Bollnäsbo vi talat med.

Det var för ett år sedan som landstingsfullmäktige beslutade att vissa delar av Bollnäs sjukhus ska privatiseras och nu står det klart att det blir 80 procent av sjukuset som ska läggas ut på entreprenad och det är all operationsverksamhet och all medicinsk verksamhet det handlar om. Tanken är att det ska bli billigare för landstinget.

– Tittar man på andra upphandlingar som gjorts så finns det möjlighet att spara upp mot 10-20%, det finns det utredningar som visar. Gör man en bra upphandling så kan man helt klart spara pengar, säger moderate oppositionsrådet Patrik Stenvard.

Och de Bollnäsbor vi talade med var positiva till den nya driftsformen.

– Jag tror att det blir ett engagemang från de privata, så att det blir bättre än det varit.
– Jag tycker det är en ganska begåvad tanke, var två av rösterna från Bollnäs gator.

Om det visar sig att den här driftsformen verkligen är överlägsen vård i landstingets regi kommer man då att vilja lägga ut även andra sjukhus på entreprenad? På den frågan vill inte Ann-Margret Knapp (S), landstingsråd, svara på i dag.

– Den frågan är inte aktuell just nu, säger hon.

Lotta Persson
lotta.persson@sr.se

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".