Gävleborg

Allt färre beviljas färdtjänst

Allt färre har rätt till färdtjänst i Gävleborg på grund av skärpta krav. Efter att X-trafik tog över färdtjänsthandläggningen av kommunerna i Ockelbo, Söderhamn och Bollnäs för några år sen har antalet färdtjänsttillstånd minskat rejält. I Ockelbo finns ungefär hälften så många tillstånd i dag.

71-åriga Aina Lindberg som bor i Mörtebo en mil utanför Ockelbo förlorade sin färdtjänst i somras.

– Det kom lite som en chock för jag hade ju läkarintyg, men det tycktes inte hjälpa. Det blir ju mer komplicerat om jag ska åka buss, jag blir ju ganska låst, säger Aina Lindberg.

Aina Lindberg är höftopererad och hon har tre kroniska sjukdomar som gör att hon bara orkar gå några hundra meter utan att det blir för jobbigt. Trots att hon haft färdtjänst i 16 år bedömer nu X-trafik att hon ska kunna klara sig själv. Och hon hänvisas att ta skolbussen som går som bäst en gång per dag, men aldrig på kvällar, helger eller lov.

Och Aina Lindberg är inte ensam om att nu stå utan hjälp. Efter att X-trafik började handlägga färdtjänsten i Ockelbo i september 2006 har antalet som har rätt till färdtjänst minskat från ungefär 200 personer till endast 100 personer. Även i Söderhamn och i Bollnäs har antalet minskat med över 20 procent sen X-trafik tog över.

Men enligt Inger Engvers som är chef för färdtjänsten på X-trafik följer man bara de regler som finns.

– Man får ju ingen färdtjänst bara för att det inte finns några kommunikationer. Det ska vara att man har ett varaktigt funktionshinder. Vilka bedömningar man gjort tidigare kan inte vi svara för, säger hon.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".