Bollnäs

Flera inkomstkällor för bönder

Allt fler bönder väljer att satsa på andra verksamheter förutom den egna produktionen. Det visar en undersökning som Lantbrukarnas riksförbund, LRF, gjort.

Ett exempel är mjölkbonden Maria Jonsson i Bollnäs som dessutom har en gårdsbutik och driver Bo på Lantgård.

För henne och många andra är det en säkerhet att ha andra verksamhet förutom det egna jordburket.

Riskspridning
– Man sprider riskerna om man har flera verksamheter. Har jag en verksamhet som jag är väldigt intresserad av så ger den också energi till de andra verksamheterna som kanske inte är lika roliga men mer inkomstbringande

Knappt 4 000 bönder landet över har varit med i undersökningen som gjorts på uppdrag av Lantbrukarnas Riksförbund. Och ur den kan man utläsa att bönderna i Gävleborgs län sticker ut från mängden.

Mest i landet
Hela 66 procent av Gävleborgs bönder bedriver entreprenadverksamhet som till exempel snöplogning och röjning av skog. Och det är den högsta siffran i hela landet.

Andra verksamheter som går bra i Gävleborgs län är turismen och under sommaren hittade många besökare till Maria Jonssons gård i Bollnäs.

– Gårdsbutiken som var öppen för tredje sommaren gick väldigt bra.

Varför kommer besökarna?
– Det är miljön. Att få vara på en lantgård är populärt, särskilt bland barn.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista