Gävleborg

Färre bidragsfuskare - men värre!

Allt färre i länet fuskar och försöker få bidrag från Försäkringskassan trots att de inte har rätt till det. Däremot har Försäkringskassan i Gävleborg krävt tillbaka över dubbelt så mycket från de misstänkta bidragsfuskarna hittills i år jämfört med samma period förra året.

Anders Forsman är enhetschef på Försäkringskassan i Gävle och förklarar det med att man nu har riktat in sig på dem med sjukersättning:

– Under utredningens gång kan det komma fram att en person under flera år haft ett visst arbete i kombination med en sjukersättning, därmed har återbetalningsbeloppn blivit högre.

Krävt tillbaka miljonbelopp
7,5 miljoner kronor. Så mycket pengar har Försäkringskassan i Gävleborg krävt tillbaka hittills i år efter att bidrag betalats ut till personer som inte har rätt till det.

Motsvarande siffra förra året var 3,5 miljoner kronor.

Färre fuskare
Men bidragsfuskarna i Gävleborgs län verkar ändå bli färre. Bara det senaste kvartalet har antalet ärenden som lett till polisanmälningar nästan halverats mot årets första månader, från tolv till sju ärenden.

Och det innebär att den sammanlagda summan som man kräver tillbaka från de misstänka personerna också har minskat från drygt tre miljoner kronor det första kvartalet till drygt 900 000 kronor det tredje kvartalet.

Då görs kontroller
Anders Forsman säger att man utför kontroller, bland annat efter att ha fått tips från anonyma anmälare, när handläggaren själv upptäcker något misstänkt eller om huvudkontoret har riktade kontroller i vissa ärenden.

– Vi är inte som polisen och spanar, vi sitter på kontoret och jobbar med de som kommer in till oss.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista