Sandviken

Fortsatt tufft för Sandvik

Verkstadsbolaget Sandvik är ett av de svenska storföretag som har drabbats allra hårdast av den ekonomiska krisen. I dag redovisade företaget en förlust på drygt en halv miljard kronor för årets tredje kvartal samtidigt som omsättningen föll med 28 procent.

Det står nu klart att 80 procent av tjänstemännen på Sandvik Materials Technology, SMT, i Sandviken kommer jobba fyradagsveckor under november december. Och detsamma gäller för 30 procent av de kollektivanställda.

Just nu befinner sig Sandvik i ett ingenmansland, man vet varken om det kommer att gå uppför eller om det börjar dala igen. Läget är mycket nervöst med tanke på att tredje kvartalet i år ligger på en förlust med en halv miljard vilket ska jämföras med samma kvartal för ett år sedan då det var en vinst på tre miljarder. En sådan kraftig dipp har Sandvik aldrig varit med om tidigare.

Sandvikkoncernen har nu också lagt ner en hel fabrik i Canada och totalt i Sandviken är det 100 personer som har förlorat sina jobb.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista